Onze tips

Met de auto naar Frankrijk. Welke verplichtingen gelden er?


Etoiles du Sud-villaverhuur-cote d'azur-zuidfrankrijk-provence-cannes-nice

De zomervakantie is aangebroken en vakantiegangers trekken weer massaal met de auto naar Frankrijk op weg naar hun vakantiehuizen en andere bestemmingen. Maar welke verplichtingen gelden voor u als automobilist op de Franse wegen? Hieronder zetten wij een aantal belangrijke punten voor u op een rij:

De gevarendriehoek 

De gevarendriehoek is verplicht. Deze dient op minimaal 30 meter afstand vanaf de achterkant van uw auto geplaatst te worden indienr u langs de weg moet stoppen. Belangrijk is dat andere weggebruikers de driehoek zien, maar dat deze geen gevaar voor hen vormt. Staat u direct na een bocht, dan dient de driehoek voor de bocht geplaatst te worden. Zet de gevarendriehoek altijd veilig aan de zijkant en nooit op een fietsstrook of midden. Bij het ontbreken van een veilige plaats om de driehoek neer te zetten, is het beter deze in de auto te laten of dichter bij de auto neer te zetten.

De gevarendriehoek op de Franse snelweg: Wanneer u op de vluchtstrook stil staat, staat u volgens de Franse verkeersregels niet op de weg. In dit geval hoeft er geen gevarendriehoek achter uw auto geplaatst te worden. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor medeweggebruikers en door de hoge snelheid van de voertuigen zorgen voor ernstige ongelukken wanneer iemand de driehoek raakt. 

Het gele hesje

Ook het gele hesje is in Frankrijk verplicht. Bij uitstappen uit de auto na een ongeluk, bij pech of om een band te verwisselen, dient u uw gele hesje aan te trekken. Daarom is het aangeraden deze in het handschoenenkastje te bewaren want wanneer u bij een controle niet bij uw hesje kunt, kan dit een boete tot gevolg hebben omdat de politie ervan uitgaat dat u deze niet aan kunt trekken voordat u de auto verlaat. Voor extra veiligheid is het aan te raden om diverse reflecterende hesjes in de auto te leggen zodat alle passagiers goed zichtbaar zijn. Belangrijk is dat kinderen en volwassenen die niet helpen met het verwisselen van de band of ander probleem veilig achter de vangrail staan of een stukje verderop op een veilige plek wachten. Bij wachten op pechhulp op de snelweg dienen alle passagiers aan de rechterkant uit te stappen en achter de vangrail te blijven. Vergeet nooit uw alarmlichten aan te zetten voordat u de auto verlaat en deze aan te laten zolang je auto stil staat langs de weg.

Kinderstoeltjes en zitverhogers in Frankrijk

In Frankrijk moeten kinderen jonger dan 10 jaar in een kinderzitje op de achterbank zitten. Baby’s mogen met de rug naar de weg op de bijrijdersstoel worden geplaatst in een babyautostoeltje. Vergeet u daarbij niet de airbag uit te schakelen.

Kinderen van 10 jaar of ouder mogen zowel voor als achter in de auto zitten met een driepuntsgordel. Wanneer het kind te klein is om de riem veilig te dragen, kan een zitverhoger worden gebruikt.

Risico’s als u deze zaken niet in de auto heeft

Bij ontbreken van een gevarendriehoek en/of geel hesje in de auto hebt, bedraagt de boete € 135. Het veiligheidshesje mag de volgende kleuren zijn: geel, oranje, groen, rose of rood. Het moet voldoen aan de EN 1150:1999 of EN ISO 20471:2013 norm en een CE-markering hebben. Uiteraard moet het hesje voldoende licht reflecteren door middel van de speciale zilver gekleurde banden. De gevarendriehoek moet aan de ECE R27 norm voldoen. 

Waar zijn een gevarendriehoek en geel hesje in Frankrijk te koop?

Deze verplichte veiligheidsvoorwerpen zijn bij elke grote supermarkt te koop, zoals Auchan ,Carrefour of Géant. Ook de meeste benzinestations hebben ze meestal op voorraad. Geen paniek dus als u deze voor de vakantie naar Frankrijk nog niet heeft aangeschaft en deze nog niet in de auto hebt liggen.

Verplichte alcoholtest in de auto in Frankrijk

Sinds 22 mei 2020 is het niet meer verplicht een alcoholtest in de auto te hebben wanneer u door Frankrijk rijdt. Wel is het nog steeds aangeraden om een ongebruikte alcoholtester mee te nemen die aan de regelgeving voldoet. 

Wat is verboden in de auto in Frankrijk?

Op de Franse weg is het voor een bestuurder verboden te eten of drinken tijdens het rijden. Ook mag u niet op slippers of blote voeten rijden. 

Een telefoon in de hand houden is zoals in veel landen ook in Frankrijk verboden. Sinds 1 juli 2015 zijn ook oordopjes, earpods en andere apparaatjes die u in uw oor plaatst en waarmee u muziek kunt luisteren of kunt bellen verboden. 

Heeft u een telefoon in je hand tijdens het rijden of maakt u toch gebruik van oordopjes? Dan riskeert u een boete van € 135 en het verlies van 3 punten indien u een Frans puntenrijbewijs hebt.

Als u een verkeersovertreding begaat terwijl u een telefoon in uw hand heeft, dan kan de politie uw rijbewijs ter plekke invorderen. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van verkeersovertredingen waarbij dit mogelijk is:

  • Geen richtingaanwijzer gebruiker
  • Te dicht op het voertuig voor u rijden
  • Over een doorgetrokken streep gaan
  • Door oranje of rood rijden
  • Rechts inhalen
  • Voetgangers voorrang weigeren
  • Te snel rijden

Heeft uw auto getinte voorruiten? Dan is het belangrijk om goed na te gaan of deze toegestaan zijn in Frankrijk. De lichtdoorlaatbaarheid moet namelijk minimaal 70% zijn.

Handig om altijd in de auto te hebben

Deze dingen zijn in Frankrijk niet verplicht, maar wel handig om in de auto te hebben:

  • Europees schadeformulier
  • Extra gele hesjes voor de passagiers
  • Noodhamers (met mesje om de riem door te snijden)
  • Reserveband met alle onderdelen en benodigd gereedschap
  • Spuitbus tegen lekke band
  • EHBO-doos
  • Reservelampen
  • Reservebril / lenzen
  • Kleine brandblusser
  • Flesjes water
  • Contant geld
  • Herbruikbaar bestek en servetjes of een doos zakdoekjes
  • Tolbadge (klik hier voor meer informatie en het aanschaffen hiervan)
  • Milieusticker