Onze tips

‘Onzichtbare’ Franse tolweg (flux libre/free flow)


Etoiles du Sud-villaverhuur-cote d'azur-zuidfrankrijk-provence-bipngo-tolweg-peage

Frankrijk heeft een eerste free flow-tolweg: de A79, een autoweg door de Allier, ter hoogte van Moulins, die de A71 verbindt met de A6 (Route du Soleil) ter hoogte van Mâcon. Ook in een andere regio in Frankrijk, de Grand-Est, op de A4 bij de afslag Boulay (uitrit 36), wordt alleen nog maar elektronisch tol geheven. Naar verwachting zal het aantal free flow-tolwegen verder gaan toenemen in Frankrijk.

1.Hoe herkent u een Franse free flow-autoweg?

Let op de borden met ‘Péage Flux Libre’ die langs en boven deze tolwegen staan. Ook rijdt u op diverse punten onder een hoge metalen boog met detectoren en camera’s door.

2. Hoe betaalt u tol op deze Franse free flow-wegen?

Veruit de eenvoudigste manier is door het aanschaffen van een Franse tolbadge (zoals Bip ’n Go), waarmee u ook op ‘gewone’ Franse tolwegen zonder stoppen door de tolpoortjes kunt rijden. De betaling voor de flux libre-autoroute wordt dan automatisch afgeschreven via uw tolbadge-abonnement.

Meer uitleg in onderstaand filmpje:


Heeft u géén tolbadge, dan zijn er 2 andere mogelijkheden:
– via de speciale automaten op de stopplaatsen (aires d’autoroute) langs de betreffende Flux libre-weg. Deze bornes de paiement werken met muntgeld, bankkaart of creditcard.
– betalen via internet, door voor vertrek of tot 72 uur na de rit kenteken en betaalmiddel in te voeren. Het onhandige daarbij is dat u per traject de website van de specifieke tolwegbeheerder moet zien te vinden en daarvan zijn er meerdere in Frankrijk. Zie hier de betaalpagina voor de A79

3. Hoeveel tijd heeft u om te betalen?

Let op, maximaal 72 uur na het verlaten van de tolweg dient u betaald hebben, anders riskeert u een boete (oplopend vanaf €65) welke volgens de ANWB ook echt in Nederland terecht komen.

4. Flux libre-wegen in Frankrijk die reeds in werking zijn

A79: traject van 88 km tussen Montmarault (Allier/Auvergne) en Digoin (Saône-et-Loire/Bourgogne) – meer info

A4 (Paris-Strasbourg): de afslag Boulay – uitrit 36 (dit is de eerste uitrit na Metz, op weg naar Straatsburg)  meer info

Aanbieding voor gasten van Etoiles du Sud: bestel een tolbadge en profiteer van €5 korting!

U kunt een Bip&Go tolbadge bestellen met €5 korting op de badgekosten (geldig voor beide versies*). Bestel online en gebruik bij de aanvraag de promotiecode EDS2023.*

Elektrische auto? Bestel dan een gratis badge! 

Elektrische auto bezitters kunnen nu een GRATIS badge bestellen via de website van Bip&Go. Bovendien worden er in het eerste jaar geen administratiekosten gerekend bij gebruik en geldt een korting van 5% op de toltarieven in Noord-Frankrijk. Wel worden de verzendkosten in rekening gebracht.

  • vergeet bij aanmelding niet het vinkje te veranderen van verzenden in Europees Frankrijk naar : in het buitenland, anders worden later uw adres / land van herkomst niet geaccepteerd!