Onze tips

Verduurzaming


Etoiles du sud-villarental-vacationrental-vakantiehuis-verhuur-duurzaamheid

Het is een thema waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen: de verduurzaming van de (vakantie-)woning en wie wil er nu niet bijdragen aan een duurzamere toekomst? Wij merken dat steeds meer huurders de keuze van hun vakantie-accommodatie laten afhangen van de genomen duurzame maatregelen ter bescherming van het milieu. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om uw vakantiehuis te verduurzamen en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Wij willen graag enkele praktische tips delen die wij huiseigenaren meegeven om hun vakantievilla in Zuid-Frankrijk milieuvriendelijker te maken en (ook niet onbelangrijk) op de energiekosten te besparen.

Een van de belangrijkste stappen is het verbeteren van de energie-efficiëntie. Begin met het vervangen van gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. Deze verbruiken tot 80% minder energie en gaan veel langer mee. Overweeg ook het installeren van bewegingssensoren, zodat lichten automatisch uitgaan wanneer er niemand aanwezig is. Daarnaast is isolatie essentieel om warmteverlies te verminderen. Controleer of uw villa goed geïsoleerd is en neem indien nodig maatregelen zoals het plaatsen van dubbel glas of dakisolatie.

Waterbesparing is een andere belangrijke factor bij verduurzaming. Waterbesparende douchekoppen en kranen verminderen het waterverbruik zonder afbreuk te doen aan het comfort. Het is belangrijk om lekkende kranen en toiletten direct te repareren, aangezien deze onnodig water verspillen. Het gebruik van regenwater voor het besproeien van de tuin is een duurzame oplossing. Overweeg daarom het plaatsen van een regenton of zelfs een ondergrondse opslagtank om regenwater op te vangen zeker gezien de droge zomers van de laatste jaren.

Het benutten van duurzame energiebronnen is een andere effectieve manier om uw vakantievilla te verduurzamen. Denk ook eens aan de installatie van zonnepanelen op het dak van je villa. Zonne-energie is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook helpen bij het verminderen van de elektriciteitskosten op de lange termijn. Voor warm water valt te overwegen om een zonneboiler te installeren. Deze maakt gebruik van zonnewarmte om water te verwarmen, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. En de zon schijnt tenslotte volop in het Zuiden van Frankrijk.

Een prachtige tuin bij een vakantievilla essentieel voor de ultieme ontspanning zowel voor uzelf als uw vakantiegasten. Maar wist u dat u ook ecologisch kunt tuinieren? Kies voor inheemse plantensoorten die goed aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en minder water en onderhoud vereisen. Gebruik organische meststoffen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen om de biodiversiteit te stimuleren en het milieu te beschermen.

Een duurzame vakantievilla is niet compleet zonder een goed afvalbeheerplan. Zorg voor aparte afvalbakken voor recycling, compostering en restafval. Informeer uw gasten over de juiste manier van afvalscheiding en zorg ervoor dat er voldoende informatie beschikbaar is. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van herbruikbare producten zoals herbruikbare boodschappentassen, waterflessen en koffiebekers. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken op lange termijn.

Laat uw vakantiegasten ook vooral weten welke duurzame maatregelen u heeft genomen. Zij zullen daardoor nog meer met een gerust hart genieten van hun vakantie in Zuid-Frankrijk, wetende dat ook zij daardoor bijdragen aan een groenere wereld!