Onze tips

De verplichte milieusticker in Frankrijk


Etoiles du Sud-villaverhuur-cote d'azur-zuidfrankrijk-provence

Inleiding

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn prachtige landschappen, rijke cultuur en heerlijke keuken. Echter, net als veel andere landen, wordt ook Frankrijk geconfronteerd met milieuproblemen die aandacht en actie vereisen. Een van de maatregelen die het land heeft genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van voertuigen op het milieu te verminderen, is de introductie van de verplichte milieusticker. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op wat deze sticker inhoudt, waarom hij belangrijk is en hoe u eraan kunt voldoen.

Wat is de verplichte Milieusticker?

De verplichte milieusticker, ook wel bekend als de Crit’Air-sticker, is een kleurgecodeerde sticker die op de voorruit van voertuigen moet worden geplaatst. Deze sticker heeft tot doel de voertuigen te classificeren op basis van hun milieuprestaties. De classificatie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de brandstofsoort, de leeftijd van het voertuig en de uitstootnormen. Op basis van deze classificatie worden voertuigen in verschillende milieucategorieën ingedeeld, variërend van 0 (zeer schoon) tot 5 (zeer vervuilend).

Waarom is de Milieusticker belangrijk?

De invoering van de verplichte milieusticker in Frankrijk is een reactie op de toenemende luchtvervuiling en de impact van voertuigen op de luchtkwaliteit. Door voertuigen te classificeren op basis van hun milieuprestaties, kan de overheid gerichte maatregelen nemen om vervuilende voertuigen te ontmoedigen en schone voertuigen te stimuleren. Dit draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en het verbeteren van de leefomstandigheden in stedelijke gebieden.

Hoe werkt de Milieusticker in de praktijk?

Om aan de eisen te voldoen, moeten bestuurders van voertuigen die in een door luchtvervuiling getroffen gebied willen rijden, de juiste milieusticker aanschaffen en op hun voorruit bevestigen. Deze sticker is verplicht voor zowel Franse als buitenlandse voertuigen. De kleur van de sticker geeft aan tot welke milieucategorie het voertuig behoort en dus welke gebieden het kan betreden. Steden kunnen bijvoorbeeld tijdelijke rijverboden opleggen voor voertuigen met een bepaalde kleur sticker op dagen met slechte luchtkwaliteit.

Hoe kunt u een Milieusticker verkrijgen?

De milieusticker kan online worden aangeschaft via de website van onze partner Vignet Nodig (www.vignetnodig.nl). Hier vindt u ook verdere informatie en in welke gebieden de Milieusticker inmiddels verplicht is.