Culinair

De Provençaalse keuken


Etoiles du Sud-villaverhuur-cote d'azur-zuidfrankrijk-bouillabaisse

De Provençaalse keuken biedt een breed scala aan smaakvolle en gezonde gerechten die perfect passen bij de mediterrane levensstijl. De keuken is gebaseerd op verse, seizoensgebonden ingrediënten die lokaal geproduceerd worden, zoals groenten, fruit, vis en kruiden. De Provençaalse keuken staat bekend om haar eenvoudige, maar smaakvolle gerechten die de regionale smaken en aroma’s goed weergeven.

Een van de meest kenmerkende ingrediënten in de Provençaalse keuken is olijfolie, die vaak wordt gebruikt in plaats van boter of andere vetten. Knoflook, ui en tomaten zijn andere veelgebruikte ingrediënten, evenals kruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum en peterselie.

Een van de bekendste Provençaalse gerechten is ratatouille, een stoofpot van gestoofde groenten, waaronder courgette, aubergine, paprika, tomaten en ui. Het gerecht wordt vaak geserveerd als bijgerecht of als hoofdgerecht met rijst of brood.

Een ander populair gerecht is bouillabaisse, een vissoep die vaak wordt bereid met verschillende soorten vis en schelpdieren, zoals zeebaars, mul, garnalen en mosselen. De soep wordt op smaak gebracht met knoflook, ui, tomaten, saffraan en kruiden en wordt meestal geserveerd met stokbrood en rouille, een knoflooksaus.

Tapenade is een andere Provençaalse specialiteit die meestal wordt geserveerd als aperitief. Het is een dip gemaakt van olijven, kappertjes, ansjovis, knoflook en olijfolie, en wordt vaak geserveerd met stokbrood of crackers.

Pissaladière is een traditionele Provençaalse taart gemaakt van deeg, ui, ansjovis en olijven. Het gerecht lijkt op een pizza, maar heeft een dikkere bodem en een zoete smaak van de gekarameliseerde uien.

Tot slot is aioli een traditionele knoflooksaus die vaak wordt geserveerd bij visgerechten. De saus wordt gemaakt van knoflook, eidooiers, mosterd, olijfolie en citroensap en heeft een sterke, pittige smaak.

Het merendeel van onze vakantievilla’s beschikt over een goed uitgeruste keuken waar u zelf kunt kokkerellen met lokale gerechten.